TATO 2010-196
Lačpleša 20,
Riga, LV1011
I-V 09:00 - 18:00
+371 26522650
+371 28663933
latviešu
русский

Informācija

Kipra (sala)

Kipra (angl.Cyprus) - ir trešā lielākā sala Vidusjūrā, platība - 9251 km² , ģeogrāfiski pieder  Āzijai. No austrumiem līdz rietumiem tā stiepjas 240 kilometru garumā un no ziemeļiem uz dienvidiem līdz pat100 kilometriem platumā. Kipra atrodas Vidusjūras ziemeļaustrumdaļā, 380 kilometrus no Ēģiptes, 105 kilometrus no Sīrijas un 75 kilometrus no Turcijas.

 36% teritorijas kontrolē Ziemeļkipras daļēji atzīta valsts Turcijas Republika, 3,7% - ANO (bufera apgabals), 2,7% - Lielbritānija (militārās bāzes Akrotiri un Dekelija), pārējo teritoriju - Kipras Republika.

Ģeogrāfija

Salas lielāko daļu aizņem kalni. Gar ziemeļpiekrasti garumā plešas Kirēnijas kalnu grēda.Tās platums rietumdaļā – 15 km, uz austrumiem tā paplašinās līdz 25 – 30 km. Kirēnijas kores rietumdaļa ir augstāka; dažas virsotnes pārsniedz 1 tūkst.m. Pats augstākais kores punkts – Akromandas kalns (1023 m).Salas dienvidu un rietumu daļu aizņem plata Trodosa kalnu grēda, izrobota gareniskām upju ielejām. Augstākā ir ziemeļdaļa, te atrodas arī pats augstākais punkts Kiprā – Olimpa kalns (1952 m).

 

Klimats

Vidējā temperatūra Kiprā:

Gada laiks

Vidējā temperatūra dienā

Vidējā temperatūra naktī

ziema

10-20 °C

5-12 °C

pavasaris

20-30 °C

15-20 °C

vasara

25-40 °C

25-35 °C

rudens

15-30 °C

10-20 °C

Flora un fauna

Fauna Kiprā neatšķiras ar bagātīgām un daudzveidīgām sugām. No retajiem uz salas dzīvniekiem īpaši interesanta Trodosa kalnos un Pafosa mežainajā rajonā mītošā endēmiskā Kipras kalnu aita – muflons. Pēdējos gados valdība ir aizliegusi aitu medības. Kalnu meža rajonā atrodamas lapsas un zaķi. Gar krastu līdzenumos un uz kalnu nogāzēm ir daudz dažādu veidu ķirzakas, bruņurupuči un čūskas.Īpaši daudz to ir seno pilsētu drupās – Salamisā, Pafosā u.c. Piekrastes meža krūmājos sastopams hamelions. Kiprā ir daudz abinieku, īpaši koku vardes.

Iedzīvotāji

Pēc sadalīšanas lielākā daļa Kipras grieķi dzīvo dienvidos, bet turki – ziemeļos. Kopējais iedzīvotāju skaits ir 837 300 cilvēki, no kuriem 88 100 – turki. Kiprā dzīvo arī 35 tūkstoši krievi, 17 tūkstoši angļi, 4 tūkstoši armēņi. Pēc kara, 1974.gadā, ņemot vērā tautā nerimušo spriedzi, aptuveni 180 000 Kipras grieķi bēga uz salas dienvidu daļu. Aptuveni 42 000 turki bija spiesti pārcelties uz ziemeļiem. Tikai Larnaka reģiona Pilas pilsētā, izraugot ANO administrāciju, dzīvo abu grupu iedzīvotāji.

Reliģija

 Lielākā daļa Kipras iedzīvotāju ir etniskie grieķi, atzīst pareizticīgo kristietību un etniskie turki - islamu. Kipras pareizticīgai baznīcai ir kvazi- valsts iestādes statuss un ir ievērojama loma politiskajā dzīvē, Kipras Baznīcas arhibīskaps – visas Kipras un Jaunās Justiānas arhibīskaps. Līdztekus dievnamiem (vairāk nekā 500), kuri ir gandrīz katrā ciemā, baznīcai Kiprā ir 11 klosteri, kuriem uz salas pieder ievērojamākās un auglīgākās zemes, visa gada garumā ir mākslīgā apūdeņošana, pieder citi lieli īpašumi.

Pārstāvētas armēņu, katoļu, maronītu baznīcas, kā arī jūdaisms un citas reliģijas.

Transports

Lielbritānijas koloniālā valdība uzcēla uz salas dzelzceļu. Tas atvērts 1905. gadā un sastāvēja no 39 stacijām un pieturām, ieskaitot Famagustu un Nikosiju. No 1951.-1952. gadam, zemas atmaksāšanās dēļ, tas bija slēgts.

Autoceļi Kiprā ir vieni no labākajiem Eiropas Savienībā un iedalās galvenajos, papildu asfaltētajos, lauku un automaģistrālēs (motorway). Kustība – kreisās puses. Galvenie 4 autoceļi iet gar dienvidu krastu no Larnakas līdz Limassol un ved uz Nikosiju.

Vienīgais sabiedriskā transporta veids - autobusi.

Kiprā ir trīs starptautiskās lidostas, divas atrodas uz salas grieķu daļā Pafosā (16 km no pilsētas) un Larnakā (2 km no pilsētas), ir arī pilnīgi funkcionējoša lidosta Nikosijā - Erdžana (Ercan), visi lidojumi uz Ziemeļkipru notiek caur Turcijas teritoriju.Galvenā aviosabiedrība apkalpojoša salas grieķu daļu - Sayprus Airways.

Larnakas lidosta atvērta 1975.gadā, pēc lidostas piespiedu slēgšanas Nikosijā, un daļēji atrodas teritorijā, kuru agrāk Lielbritānija izmantoja par militāro bāzi.

Lielākās jūras ostas, pēc Famagustas slēgšanas, ir Limassola un Larnaka.

Tūrisms

Tūrisma nozare - viena no galvenajām nacionālā ienākuma daļām. Par to ir atbildīga Kipras Tūrisma organizācija (Cyprus Tourist Organization, CTO). Šajā sektorā nodarbināta nozīmīgākā iedzīvotāju daļa, bet peļņa, ko iegūst no tūrisma, ir galvenais ārvalstu valūtas ienākuma avots valsts budžetā.
Lielākie kūrorti:

            Kipras Republika - Larnaca, Paphos, Limassol, Ayia Napa, Protaras.
            Ziemeļkipra - Famagusta, Kyrenia.

Daudzām no Kipras pludmalēm par vides tīrību un infrastruktūru piešķirts ES Zilais karogs. Lielākā daļa no šīm pludmalēm ir pašvaldību, sauļošanās krēslu un saulessargu noma ir par maksu.

 

Nikosija (Lefkosia) - galvaspilsēta un lielākā pilsēta Kiprā. Tā atrodas salas centrā un sadalīta ar  \"zaļo līniju\". Pilsētas kvartālus uz ziemeļiem no tās kontrolē Ziemeļkipras Turcijas Republika.

 

Otrā lielākā Kipras pilsēta - Limassol jūras osta, kura dibināta bizantiešu laikos. Uz rietumiem no tās ir britu suverēnā bāze Akrotiri.


Kipras apskates objekti atspoguļo dažādu laikmetu sajaukumu - bizantiešu pils Kolossi, kurā Isaac Comnenus slēpās no krustnešiem, baznīca, kurā Ričards I Lauvassirds laulājās ar Navarras princesi Berengardi, Venēciešu cietoksņi, britu kreisās puses satiksme.

Galvenais apskates ojekts salas ziemeļos ir Famagusta ar viduslaiku Otello torni un \"spoku pilsētu\" (kvartāls Varoša).

Ģeogrāfiski tuvā atrašanās vairākām Vidusjūras valstīm, ļauj tūristiem veikt kruīzus uz Ēģipti, Izraēlu, Rodas salu vai Jordāniju.

Kruīza kuģi dodas no Larnakas un Limasolas jūras ostām, un atbilst 3-5 zvaigžņu viesnīcām.Kruīzs parasti ilgst apmēram divas dienas.

Automašīnām, kuras tiek iznomātas tūristiem, ir sarkanas numurzīmes, kas sākas ar burtu Z. Īrējot auto, var būt ierobežojums attiecībā uz vecumu, kas ir atkarīgs no uzņēmuma, kas iznomā automašīnas.

Bez kreisās puses satiksmes, pie britu mantojuma pieder elektrobarošanas bloka standarts - trīs kontaktu rozetes (viens no tiem - zemes, Europlugs sānu kontakta analogs), bet spriegums nav 230 W, kā Lielbritānijā, bet 240 W.

Uz salas daudzi veikali un bankas nestrādā trešdienā pēc pusdienām un visu svētdienu, bet darba dienās ziemā - tikai 8:00-13:00 un 15:00-17:30, vasarā no 16:00 līdz 19:00 .

Abu kopienu attiecībās saglabājas zināma spriedze. Sarunā ar Kipras grieķiem, nav ieteicams pieminēt par Turcijas okupāciju salas ziemeļu daļā.Īpaši jūtīga tēma ir \"spoku pilsēta\" Varoša.


Politiskā sistēma
Pēc neatkarības atgūšanas, Kipras Republika kļuva par vienu no Nepievienošanās kustības dibinātājām, neskatoties uz to, ka visas trīs valstis - galvotājas (Lielbritānija, Grieķija un Turcija), bija NATO dalībvalstis. 2004.gadā Kipra izgāja no Nepievienošanās kustības, lai pievienotos ES, bet ir saglabājusi īpašu novērotāja statusu šajā organizācijā.

Konstitūcija 1960. gadā pārstāvēja prezidenta republiku ar varas sadalījumu starp izpildvaru, likumdošanu un tiesu, un kvotām, lai aizsargātu etnisko turku intereses.Prezidents un viceprezidents, attiecīgi grieķu un turku kopienām, tika ievēlēti uz pieciem gadiem un bija veto tiesības attiecībā uz likumdošanas un izpildvaras iestāžu konkrētām iniciatīvām.

Balstoties uz abās kopienās balsu atsevišķu uzskaiti, ievēlēja pārstāvju palātu. Kopš 1964.gada turku kopienas vietas palika neaizņemtas.

 

Pēc salas sadalīšanas, Ziemeļkipras Turku Republiku vada prezidents un Ministru prezidents, kuri atbild Nacionālajai Asamblejai.

ZKTR iestādes noraida Kipras Republikas suverenitāti  visā salas teritorijā un sauc to par \"Dienvidkipras Grieķijas valsts iestādēm\". Attiecīgi, Kipras Republika un citas ANO dalībvalstis, izņemot Turciju, neatzīst ZKTR, un nozīmē to kā \"Turcijas karaspēka okupētu teritoriju\".

Kipras Republika var atteikt ieceļošanu personām, kurām ir pasē zīmogs par Maķedonijas Republikas apmeklējumu. Šis fakts ir saistīts par šīs valsts strīdu ar Grieķiju par Kipras nosaukumu.

Atgriežoties no salas ziemeļu daļas var būt muitas pārbaude. Tā kā cenas Turcijas teritorijā ir ievērojami zemākas, preču ievešana no tās ir ierobežota.

Interesantākās vietas

Galvenās interesantākās vietas Kipras salā ir kristīgās baznīcas un klosteri. Nozīmīgākie objekti:
• Klosteris Kykkos - šajā klosterī glabājas salas galvenā svētnīca - Kykkotissa Dievmātes ikona (Panagia Eleusa), kuru saskaņā ar leģendu jau Jaunavas Marijas dzīves laikā uzgleznoja Sv. Luke;
• Sv.Lācara baznīca ar viņa kapeni, kas atrodas Larnakā;
• Stavrovuni klosteris, kuru saskaņā ar leģendu 327. gadā dibināja Sv.Helena;
• Sv.Neofitosa klosteris Pafosā - viens no trim pilnībā autonomajiem klosteriem Kipras salā;
• Trooditissa klosteris;
• Troodossa baznīcas, atrodas UNESCO aizsardzībā;
• klosteris veltīts kaķiem - St Nicholas klosteris.

Uz salas ir daudz antīko un viduslaiku arheoloģijas pieminekļi:
• XIV-XV gs.cietoksnis Famagustas vecajā daļā, kurā dzīvoja Otello prototips, Venēcijas komandieris Christopher Moreau;
• Senās pilsētas Salamisas pilsdrupas;
• Netālu no Kirēnijas - gotiskās Bellapais abatijas drupas, Kuģu vraku muzejs;
• Senās pilsētas Amathus pilsdrupas;
• Senās pilsētas Kourion pilsdrupas.

Pludmales izvēle Kiprā
No Kipras Republikas kūrortiem Ayia Napa ir nakts dzīves centrs un orientējas galvenokārt uz jauniešiem. Ģimenes atpūtai galvenokārt ir Papfosa un Protarasa. Ayia Napa ir Kipras Republikas vienīgais kūrorts, kurā pludmaļu virsējais slānis sastāv no ievestajām baltajām smiltīm. Pafosā, Limassolā un Larnakā pludmales ir no tumšām vulkāniskām smiltīm. Portarasa pludmales ir jauktas, galvenokārt dzeltenā smilts. Populārākās Ayia Napa pludmales: Nissi Makronissos, Sandy Bay, Napa (Grishna) .
Pilsēta Pafosa ir iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā un arī  pazīstama, ka netālu no tās atrodas Afrodītes līcis. Saskaņā ar leģendu, šajā vietā no jūras putām dzima mīlestības un skaistuma dieviete.

Makronissos pludmale un Zelta Smiltis - mierīgai atpūtai un atpūtai ģimenēm ar bērniem.
Nissi pludmale - trokšņainai un jautrai atpūtai.
Smilšainais līcis - nelielu līču cienītājiem.
Ayia Napa (Grecian) galvenā pludmale pieaugušajiem un atpūtai ar pusaudžiem.
Pludmales Ayia Napa centrā ir tikko labas peldēšanai, toties tuvu naktsdzīves izklaidēm.

Ziemeļkipras pludmales iezīmējas ar Vidusjūras kristāldzidro ūdens, kas apskalo salu. Tieši tāpēc uz Kipras salas krastiem vasaras sezonā atpeld jūras bruņurupuči, lai izdētu olas.


Ziemeļkipras pludmaļu priekšrocība ir, ka gandrīz līdz katrai no tām var viegli nokļūt ar sabiedrisko transportu - mikroautobusu \"dolmus\", kura izmaksas būs no 2 līdz 4 turku liras, atkarībā no galamērķa.
Šajā gadījumā nebūs nepieciešams meklēt izvēlēto pludmali – visas tās atrodas gar galveno ceļu, un ir norādes. Vairākums maksas pludmales piedāvā ūdens sporta veidus un ēdināšanas punktus, atspirdzinošo dzērienu un saldējumu pārdošanu.
Katrā no pludmalām ir duša ar svaigu ūdeni, tualetes un pārģērbšanās kabīnes. Izmaksas svārstās no 5 līdz 20 lirām par vienu personu.



Papildus informācija



PIEPRASI SAVU ATPŪTU

Uzdot jautājumu vai pieteikties
Virziens
Pieaug. skaits
Bērnu skaits, vecums
Izlidošana sākot no
Aizlidošana līdz
Viesnīcas kat.
Nakšu skaits
Tālr. nr.
Vārds, Uzvārds
Ceļojuma budžets

Jautājums vai piezīme