TATO 2010-196
Lačpleša 20,
Riga, LV1011
I-V 09:00 - 18:00
+371 26522650
+371 28663933
latviešu
русский
Maldīvu salas

Informācija

..ieklausīties sevī, lai pamodinātu pirmatnējās sajūtas, atcerēties sen aizmirsto bezrūpīgā prieka sajūtu un veroties jaunā pasaulē bērna acīm..

... Nav brīnums, ka atpūtu Maldīvu salās bieži sauc par īstu komandējumu uz paradīzi ...

Lielākā vienotība ar dabu okeāna malā nekā šeit, škiet, nemaz nav iespējama.. Un tas nav brīnums: augstākais arhipelāga punkts nesasniedz pat 2.5 metrus virs jūras līmeņa, tāpēc dzīve šeit rit burtiski uz ūdens.

Dzīvošana salās no pirmās dienas saasina sajūtas, modina snaudošus instinktus un māca patiesi izbaudīt pasauli - lēnām, ieklausoties sevī un jaunajās emocijās, liek izjust katru okeāna vilni, brīnīnies par rotaļīgu brīzi, paverot tai pretī savu seju, justies kā vislaimīgākajam cilvēkam uz zemes, paslēpjoties zem  brīnumainās ēnainās palmas no pusdienlaika saules, bet rītam austot ar satraukumu sagaidīt krāšņo saullēktu.

 



Papildus informācija

Maldīvu salas - oficiālais nosaukums Maldīvijas Republika -  ir salu valsts Valsts Dienvidāzijā, uz atoliem Indijas okeānā uz dienvidiem no Indijas. Un visas salas kā uz atlasi: ar zilām lagūnām, smilšainām pludmalēm un unikālo floru. Cienīgai atpūtai te ir viss: miers un klusums, skaistā daba, bagātā zemūdens pasaule. Un vēl ir tas, bez kā nav iespējams iedomāties mūsdienu kūrortu – lieliskas viesnīcas un augstās klases apkalpošana.

Ģeogrāfija

Maldīvijas Republika atrodas Indijas okeāna ekvatoriālajos ūdeņos, apmēram 700 km uz dienvidrietumiem no Šrilankas. 20 atolu ķēde sastāv no 1192 koraļu salām. No tām aptuveni 200 ir apdzīvotas. Saliņas atrodas nedaudz virs okeāna līmeņa: augstākais arhipelāga punkts –2.4 m - dienvidu atolā Addu. Kopējā platība - 90.000 km², sauszemes platība ir aptuveni 300 km².
Galvaspilsēta Male - vienīgā arhipelāga pilsēta un osta - atrodas uz tā paša atola.
Brīvdienas Maldīvu salās ļauj mūsdienu cilvēkam justies kā Robinsonam Krūzo - daudzi atoli Maldīvu salās joprojām nav apdzīvoti.

 Klimats

Maldīvu salās ir musonu subekvatoriāls klimats – silts un mitrs. Dienas temperatūra ir ap +30°C, naktīs +26°C, ūdens temperatūra ir +26°C. Atrodoties tuvu ekvatoram, sezonas izmaiņas,  saistītas ar musonu, gandrīz nav manāmas. Dienvidrietumu musona laikā  (no maija līdz oktobrim) ir vairāk nokrišņu un laiks kļūst nedaudz vējaināks. Ziemeļaustrumu musona sezona (no novembra līdz februārim) iezīmējas ar mazāku mitrumu.

Raksturīgi ir karsti laika apstākļi, gaisa temperatūra – no + 24°C līdz +30°C , tā nekad nenokrīt zemāk par +17°C janvārī - februārī, un nekad nepaceļas augstāk par +32°C aprīlī – maijā.

 Vēsture

Pirmoreiz Maldīvu salas tika pieminētas grieķu ģeogrāfa Ptolomeja grāmatā, kura ir datēta ar 2. gadsimtu m.ē. Jau IX и X gadsimtos arābu un persiešu ceļotāji stāstīja par noslēpumainajām vietām un „kauri” gliemežnīcām, kas kalpoja vietējiem iedzīvotājiem par naudas līdzekļiem. Vēl šodien mēs varam redzēt šīs gliemežnīcas attēlotas uz Maldīvu banknotām.

Informācijas par pirmajām apmetnēm praktiski nav, bet ir versijas, ka pirmie iedzīvotāji bija Šrilankas un Dienvidindijas izceļotāji.

Ap 500. gadu p.m.ē. uz salām parādījās budisms un hinduisms. Tālāk sekoja islama pieņemšana, bet nākamajos četros gadsimtos salās valdīja 3 dinastijas.

Tika parakstīts līgums ar Portugāli, tika nodibinātas diplomātiskās attiecības ar Nīderlandi (1645).

1932. gadā, apmaiņā pret Maldīvu salu Lielbritānijas oficiālu atzīšanu Sultāns Mahumeds Shamsudins III tika spiests pieņemt konstitūciju, kas ierobežoja viņa valdību un ieveda vēlēšanas. Nuraddin Hassan II kļuva par pirmo ievēlēto sultānu.
1948.gadā tika parakstīts līgums ar Apvienoto Karalisti, saskaņā ar kuru Maldīvu salas iegūva neatkarību ārpolitikā.
1965. gada 26 jūlijā Maldīvija kļuva neatkarīga valsts, un šā gada septembrī pievienojās Apvienoto Nāciju Organizācijai.

 Iedzīvotāji

Maldīvu salās dzīvo ap 395 000 iedzīvotāju. Lielākā koncentrācija – Malē, jo lielākā daļa Maldīvu Salu ir neapdzīvotas. Galvaspilsētā dzīvo arī indieši, pakistānieši, arābi un sinegāļi.

 Valoda

Divehi, valsts valoda ir pierādījums Maldīvu iedzīvotāju izcelsmei. Tas pieder pie indoeiropiešu āriešu valodu grupas. Divehi satur arī tamilu un arābu valodu elementus.

Maldīvijā izmanto unikālu rakstīšanas veidu "Tāna" - vārdus raksta no kreisās puses uz labo pusi. Daudzi vārdi nāk no citām valodām - arābu, tamilu, urdu, persiešu, angļu, hindi.
Ir teorija, ka nosaukums "Maldīvu salas" tika izveidots no vārdiem "Mahal" (arābu pilis) un "Diva" ("salas" hindu valodā). Galvaspilsētā Male un kūrortos ir izplatīta angļu valoda. Izglītotie iedzīvotāji runā arābu un angļu valodās.

Rakstība – kopš XVII gadsimta balstās uz arābu-persiešu rakstības veidu.

 Reliģija
Galvaspilsētā Malē ir islāma centrs.
Pēs reliģiskās piederības Maldīvijas iedzīvotāji pieder pie sunnītiem. Tas ir tradicionālais un lielākais islāma virziens. Lūgšanas notiek piecas reizes dienā visās mošejās, un tas ir katra salu iedzīvotāju pienākums.

 Virtuve
Maldīvu salu virtuve aizņēmās daudz no Indijas un Šrilankas gastronomijas: īpašā karija asā mērce, daudz dažādu garšvielu pielietošana, augļu ingredientu izmantošana otros ēdienos un gandrīz pilnīga dārzeņu un garšaugu ignorēšana. Šeit viss griežas ap diviem produktiem: ap zivīm (īpaši tuncis) un rīsiem, kuri tiek pasniegti dažādās variācijās ar visidažādākām mērcēm. Katrā ēdienreizē Jums piedāvās neraudzētu maizi "Roshi” vai kraukšķīgas tortiljas "papadu." Maldīviešu mīļākais ēdiens - tuncis ar rīsiem.

Deserti - kokosrieksti jebkādā formā, Areca rieksti, augļu masas, augļu salāti, smalkmaizītes. Populāri dzērieni - tēja ar pienu un kafija pēc arābu tradīcijām.
Arī vērts pagaršot rīsu ēdienus, kas tiek papildināti ar zivju kariju un kokosriekstu pienu. Galvaspilsētas zivju tirgū vai lielveikalos var iegādāties zivju konservus (tunzivs - iecienīts vietējo iedzīvotāju un iebraucēju vidū), kaltētas un žāvētas zivis.

 Kas Jums būtu jāzina par Maldīvu salām
Maldīvijā ir stingri aizliegts: izjaukt un savākt dzīvos un beigtos koraļļus netālu no okeāna krasta, bojāt gliemežus un vilkt tos no okeāna, kā arī ķert zivis salu tuvumā. Stingri aizliegts makšķerēt pie okeāna krastiem un zem ūdens. Niršana naktī Maldīvu salās tiek organizēta reti dēļ spēcīgās straumes un neparedzamās jūras dzelmju iemītnieku uzvedības.

Peldēties atklātā jūrā nav ieteicams. Uz salām nav atļauts atstāt tukšas pudeles un citus atkritumus tam neparedzētās vietās. Par  noteikumu pārkāpšanu uzliek pamatīgus naudas sodus. Nūdisms un pat nevainīgs "topless", šajā valstī ir nelikumīgs.
Kūrorta aptiekās ir maza zāļu izvēle, tapēc ir ieteicams ņemt visus nepieciešamos medikametus līdzi.
Aizliegts apmeklēt salu vietējo iedzīvotāju dzīvošanas vietas pludmales tērpos
(ieteicams valkāt lietas, kas nosedz ķermeni no pleciem līdz ceļgaliem). Arī stingri aizliegta alkohola lietošana sabiedriskās vietās ārpus kūrortzonas.

Maldīvu vietējā naudas vienība - rufija, bet gandrīz visur tiek lietoti arī ASV dolāri un kredītkartes. Valūtu var apmainīt pēc oficiālā kursa bankās, valūtas maiņas punktos vai lidostā. Bankas ir atvērtas 8:00-13:30 no svētdienas līdz ceturtdienai, izņēmot piektdienu un sestdienu.



PIEPRASI SAVU ATPŪTU

Uzdot jautājumu vai pieteikties
Virziens
Pieaug. skaits
Bērnu skaits, vecums
Izlidošana sākot no
Aizlidošana līdz
Viesnīcas kat.
Nakšu skaits
Tālr. nr.
Vārds, Uzvārds
Ceļojuma budžets

Jautājums vai piezīme